Mindfulness- és stresszcsökkentés-tréning (MBSR) – Tinnye, 2018. jún. 12–17.

A Mindfulness és stresszcsökkentés tábor öt napja alatt részletesen megismerkedünk a mindfulness (tudatos jelenlét) szemléletével és gyakorlataival. Megtanuljuk, mit jelent jelen lenni a pillanatnyi tapasztalatban. Gyakoroljuk, hogy teljesen elfogadjuk önmagunkat és a tapasztalatainkat. A megengedő együttérzés módszereivel is megismerkedünk, amelyek segítenek minket a legnagyobb nehézségben is kedvesen önmagunk felé fordulni. Kísérletezünk vele, hogy megöleljük a fájdalmat ahelyett, hogy meg akarnánk azt változtatni.

A várostól távol, a falu csendje és hangjai között talán könnyebben tudunk önmagunkra figyelni, s ezzel az új figyelemmel eddig észre se vett lehetőségeket fedezhetünk fel önmagunkban. A tudatos jelenlét gyakorlásával teljesebb, őszintébb és nyitottabb életet élhetünk. Mindehhez csak az kell, hogy hajlandóak legyünk időt tölteni – önmagunkkal. A júniusi, kezdő-újrakezdő mindfulness-tábor tökéletes lehetőséget nyújt arra, hogy saját magunk felé forduljunk, s pillanatról pillanatra megtapasztaljuk, kik is vagyunk valójában.

 • A tábor helye: Tinnye, Magház (40 km-re Budapesttől). Közel a természethez, egy hatalmas kerttel, kinti gyakorlótérrel.
 • Ideje: 2018. június 12., kedd, 18:00 – június 17., vasárnap, 17:00.
 • Szállás: 1-2-3 (esetleg -4)  fős szobákban – a férfiak és a nők külön szobákban.
 • Ellátás: napi háromszori, kiadós, vegetáriánus étkezés.
 • A jelentkezési határidőt június 1-jéig meghosszabbítottuk.

Pár infó a helyszínről

 • Autóval/busszal kb. 30–50 percre van Budapesttől. A résztvevők között szervezünk önkéntes autómegosztást, hogy mindenki a lehető legkényelmesebben juthasson el helyszínre, illetve térhessen haza.
 • A Magház a falu külsőbb részén, de még a falu területén van.
 • A kb. 250 m2-es ház egy kb. 1 hektáros, nagy kertben terül el. A kertben alapvetően gyep és gyümölcsfák vannak, alkalmas a sétára, a járás- és mozgásmeditációra.
 • Bent és kint is fogunk gyakorolni. Az utóbbihoz rendelkezésre áll egy kb. 100 m2-es, fedett, kinti gyakorlótér is.

A tábor öt napja alatt különféle meditációs technikákat gyakorolunk, s arról is tanulunk, hogyan és miért működnek ezek a módszerek. Mindeközben megtanuljuk azt is, hogyan tapasztaljuk meg önmagunkat: testi érzeteinket, gondolatainkat, érzelmeinket – nyugalomban, mozgásban egyaránt.

A tábor a tudatosságalapú stresszcsökkentő programok (Mindfulness-Based Stress Reduction) programján alapul, tematikájában nagy hangsúlyt kapnak önmagunk elfogadásának kérdései: az önmagunk iránti kedvesség, az önmagunkkal való együttérzés, a  tökéletlenség közös emberi tapasztalata. Feszegetni fogjuk azt a témát is, hogy mi az önbecsülés valódi alapja, és hogy mennyire hasznos az önkritika. Nemcsak azoknak ajánljuk ezt a tábort, akik most akarnak megismerkedni a mindfulness szemléletével, hanem azoknak is, akik újra fel akarják eleveníteni az ismereteiket és a gyakorlatukat.

Az öt nap intenzív elmélyülést jelent minden résztvevő számára. Sok időt töltünk a meditációk gyakorlásával, s ez lehetővé teszi, hogy megtapasztaljuk a tudatos jelenlét, valamint a szerető kedvesség pozitív hatásait. Mire a tábor véget ér, minden résztvevőnek lesz elképzelése arról, hogy személy szerint melyik meditációs technikának veszi a leginkább hasznát.

A tábor mindegyik napján egyéni és közös meditációs gyakorlatok, interaktív gyakorlatok, előadások, valamint tapasztalat-megosztások váltakoznak egymással. Lesznek szünetek és egyéni szabadidők is.

A tábor ára

 • ha úgy érzed, átlagos jövedelmi helyzetben vagy: 62 000 Ft
 • ha úgy érzed, jómódú vagy: 84 000 Ft
 • ha pedig úgy érzed, kedvezményre van szükséged, jelezd a jelentkezés megjegyzés rovatában. Azt is írd le, mennyit szeretnél/tudnál fizetni. A kedvezményes helyek száma korlátozott – a jelentkezésedre adott válaszban tájékoztatunk, hogy meg tudjuk-e adni a kért kedvezményt.

Jelentkezni ezen a linken lehet. Jelentkezési határidő: 2018. június 1. Ha további kérdésed van, itt teheted fel.

A tábort Barta András MBSR mindfulness meditációtanár vezeti.