Rólam

Egy keleti hagyomány szerint a tanuló választ tanárt – nem pedig fordítva. Mikor gyerekkorunkban óvodába, iskolába küldenek minket, nem választhatunk. Felnőttként is gyakran korlátozottak a lehetőségeink – inkább csak az iskolák között válogathatunk, a személyek között kevésbé. A mindfulness-tanfolyam szerencsére ebben is különbözik az iskoláktól. Úgyhogy most bemutatkozom, te pedig eldöntheted, hogy bizalmat szavazol-e nekem.

Barta András vagyok, akkreditált MBSR mindfulness meditációtanár. Bizonyítványaimat – amelyek alapján tanítom a tudatosságalapú stresszcsökkentés programokat – a spanyolországi Mindful Academyn szereztem. 2016-ban végeztem el az alapfokú kurzust, 2017-ben pedig a felsőfokút. Több száz óra tanítási tapasztalattal rendelkezem, miközben életem részévé vált a tudatos jelenlét (mindfulness) szemlélete és gyakorlata. Több száz embernek adtam már át ezt a módszert.

Évek óta tapasztalom a tudatosság különféle technikáinak a jótéteményeit. Érzem, hogy a sok-sok nehézség ellenére  pozitívan változik az életem. De ettől még nem lettem guru, nem lettem a meditáció nagymestere – egyszerűen csak egy gyakorló vagyok: gyakorlom a meditációt, és gyakorlom az életet.

A meditációban talán azt találom a legjobbnak, hogy végtelen gazdagságot nyújt: újabb és újabb rétegek tárulnak fel előttem, s ki tudja, ennek a felfedező utazásnak hol a vége. Ezenkívül a meditáció mindig velem lehet, nem kellenek hozzá eszközök, nem kellenek hozzá körülmények – elég, ha tudatomnál vagyok.

Eredetileg tanárként dolgoztam, miközben sokat foglalkoztam a nyelvvel és az irodalommal. A tanítás mellett prózát is írtam, majd az életemet egyre inkább a média és az azzal kapcsolatos műfajok kezdték meghatározni. Tévés műsorvezetéssel, forgatókönyvírással, reklámkészítéssel is foglalkozni kezdtem, és egy rövid időre szinte ismert ember voltam az országban. Dolgoztam tévécsatornáknak, reklámügynökségeknek, filmprodukcióknak, voltam szabadúszó is. Izgalmas, változatos, kreatív élet volt, gyakran túl sok munkával, rohanással, stresszel.

Aztán egy komoly betegség rádöbbentett, hogy lényegében kizárólag csak az emberi boldogság kérdése érdekel. Hogy hogyan lehetnénk boldogok – bármilyen körülmények között. Sőt: gyakran a körülmények ellenére, Ez vezetett a meditációkhoz és a mindfulness-hez is. Pár év gyakorlás után arra gondoltam: mi lenne, ha én is segítenék abban, hogy a szabadságnak, fejlődésnek és örömnek ez az útja másokhoz is eljusson? Hiszen ha van valami, amiben hiszek, akkor az a meditáció mindent felülmúló ereje.

Úgy döntöttem tehát, hogy meditációtanár leszek, vagyis  olyan szakember, aki alapvető, tudatos jelenléten alapuló technikákat tanít az embereknek, amelyekkel önmagukat fejleszthetik, erősíthetik, gyógyíthatják. A Massachusets-i Egyetemen kifejlesztett Mindfulness-Based Stress Reduction (tudatosságalapú stresszcsökkentés) programok mellett köteleztem el magam, amelyeket vagy nyolchetes tanfolyami formában, vagy öt-hat napos elvonulásokon tanítok meg.

A tanfolyamok során alapvetően az ott tanult módszert használom, betartva a  UK Network for Mindfulness-Based Teacher Training Organisations (Mindfulness-tanárképző Szervezetek Nagy-britanniai Hálózata) nevű szervezet nemzetközi standardnak számító Good Practice Guidelines-át (A helyes gyakorlás útmutatóját). Ennek alapján rendszeres szupervízióban is részt veszek – pályafutásom végéig. Szupervízorom Kathy Ward. Az útmutatónak megfelelően évente részt veszek egy vagy több csöndes elvonuláson, amelyek a legjobb alkalmai a meditációs gyakorlat elmélyítésének. A Magyar Mindfulness Egyesület Felügyelő Bizottságának a tagja vagyok.

Eredetileg buddhista kontextusban tanultam meditálni, s ezekhez a gyökereimhez is hű vagyok. A mindfulness-nek is alapját adó vipasszaná technikát az S. N. Goenka indiai meditációtanár által világszerte elterjesztett meditációs elvonulásokon tanultam meg. Ezenkívül a tibeti buddhizmus is megérintett, s több tibeti lámától kaptam már meghatalmazást. Ezek közül főképp a phowa (tudatos halál) gyakorlatában mélyedtem el, melyet Düpszeng rinpócsétól tanultam egy városi elvonuláson.

Ezen a weboldalon sokat írok a meditációról, annak különböző formáiról. Írok arról is, mire jó a meditáció, s hogy a nyugati, „hivatalos” tudomány mi mindent kutatott már ki vele kapcsolatban. Itt lehet jelentkezni a meghirdetett tanfolyamokra, elvonulásokra, és ezen az oldalon keresztül lehet velem kommunikálni.

Kívánom, hogy mindenki érezze meg ennek a szemléletnek és gyakorlatnak a mindent átható erejét.

Minden jót mindenkinek!

Barta András